středa 28. dubna 2021

ČARODĚJ

 Blíží se Filipojakubská noc, pálení čarodějnic, Valpuržina noc nebo Beltain, svátek, jehož kořeny sahají až do doby Keltů. Ti oslavovali příchod světlejší a teplejší části roku zapalováním nových ohňů, symbolu síly, energie, života a slunce. Staré ohně nechali vyhasnout. Nový oheň je měl ochránit a očistit. Byla to noc protkaná magií a kouzly, před kterými se lidé chránili ohni i jinými způsoby. Například na práh chléva dávali drny trávy nebo sypali písek. Čarodějnice musela spočítat všechna stébla trávy a zrnka písku a než by to stihla, kohout třikrát zakokrhal, a její moc byla zlomena.

U nás v Čechách se v předvečer prvního máje zapalovaly ohně na kopcích, rozcestích a na pastvinách. Mladí lidé kolem nich tančíli, přeskakovali žhavé uhlíky, někde dokonce skákali i přes plameny. Někde se i upalovala malá loutka představující čarodějnici. Právě tento zvyk jsme převzali a dnes se na vatrách upalují postavy čarodějnic. Popel z takovýchto ohňů má prý moc odhánět vše špatné a tak se přes zbytky ohniště nechával projít dobytek na pastvu a popel se rozsypával po polích a zahradách.
A proč Filipojakubská noc? Protože svátek sv. Filipa a Jakuba se slavil 1. května, stejně jako svatořečení svaté Valburgy.
I dnes nás stále přitahují bytosti obdařené větší mocí, než kterou máme my, lidé. Milujeme příběhy plné magie, fantastických bytostí. Kdo z nás by alespoň jednou nezatoužil si něco vyčarovat. Historicky nejznámější je asi čaroděj Merlin, pak byly příběhy plné fantazie spíše doménou pohádek pro malé děti, ale dnes je fantasy literatura znovu velmi oblíbená mezi všemi věkovými kategoriemi. Určitě byste mohli vyjmenovat několik notoricky známých čarodějů a čarodějek: čarodějové Gandalf a Saruman z Tolkienovy ságy Pán prstenů, čarodějky Yennefer, Triss a další z knih o Zaklínači od Andrzeje Sapkowského a v neposlední řadě celý kouzelný svět Harryho Pottera J. K. Rowlingové. Nejznámějším českým čarodějem asi bude Rumburak. Tyto světy plné fantazie a jejich obyvatelé přitahují i různé ilustrátory, kteří se jimi inspirují a dávají nám nahlédnout na to, jak si tyto postavy představují. Dnes jsme možná bohužel až moc ovlivněni filmovými zpracováními, a tak zkuste ztvárnit nějakého svého mága či čaroděje libovolného pohlaví.
Je velmi zajímavé, jak se podoby jednotlivých postav liší, od stylizace až po realisticky epické. 
Věděli jste, že první ilustrace k Pánovi prstenů vytvořil sám autor, a jsou opravdu úžasné.



Zajímavé je také to, že už v roce 1966 vznikl 12 minutový animovaný film Hobit s ilustracemi Adolfa Borna. Je příběhem jen inspirován, ale jedná se o první filmové zpracování.


A věděli jste, že na konci 60. let byl osloven Jiří Trnka aby se podílel na filmu Pán prstenů? Po Trnkově smrti zůstaly jen původní skici pojetí některých postav.

V roce 1979 vyšel Hobit s ilustracemi Jiřího Šalamouna.


Asi nejznámějšími ilustrátory Tolkiena jsou Alan Lee a John Howe.


Svět Harryho Pottera máme také spojený s vizuální podobou filmů, ale i tady se najdou ilustrátoři, kteří kouzelný svět vidí jinak.
Teď vycházejí velké výpravné knihy s ilustracemi Jima Kaye.


U nás původní vydání vyšlo s ilustracemi Galiny Miklínové (2000).


Ale všechny kouzelné světy jsou stále velkou inspirací pro různé ilustrátory.



Žádné komentáře:

Okomentovat