čtvrtek 3. října 2019

CO UMÍ TUŽKA - POHÁDKOVÁ BYTOST

Dnes jsme se učili, co všechno dokáže obyčejná tužka. Můžeme s ní dělat "obyčejné" čáry - linky, dokážeme s ní vybarvit plochu, různými způsoby.
Nejprve jsme trochu experimentovali.
Papír se stal imaginární jeskyní, a do jeskyně patří i krápníky. Povídali jsme si, co to vlastně je krápník - takový kamenný rampouch. Na krápnících si žáčci měli vyzkoušet zesvětlení plochy.
Pak měli do jeskyně umístit co možná nejchlupatější zvíře, aby si zkusili pomocí šrafur, překrývajících se čar, zobrazit zvířecí kožíšek. Nakonec jsme použili jednoduché linie a tak vznikly skály, pavučiny, krystaly, poklady,...









 
 Když jsme si vyzkoušeli, co všechno tužkou dokážeme, pustili jsme se do tvorby oblíbené pohádkové bytosti, tak abychom použili všechny možnosti tužkové kresby. Nakonec jsme zrozeným bytostem přimalovali barevná prostředí vodovými anilinovými barvami.

Thor, bůh hromu a blesku
Jednorožec vstupující do vody a Bílá Běska
Mořská panna
Mořská panna vyskakuje z vln až do nebe
Běska vracející se do hnízda, kde Bezzubka hlídá snůšku vajíček
Jednorožec s vílou
Jednorožec s vílou
Letící čarodějnice
Tajemný a nebezpečný labyrint
Pokémoni
Drak v jeskyni s pokladem
Je úžasné, jak je každé dítě jiné, někteří tvorové jsou plní drobných detailů, pečlivě a trpělivě nakreslených, jiní jsou pojatí s úžasnou dětskou jistotou a švihem. Pozadí dodala krásnou atmosféru, někdy dramatickou (Thor, Běsky), jindy klidnou, důstojnou (Drak).
Chybí ještě jeden obrázek, který ještě čeká na dokončení.

Žádné komentáře:

Okomentovat