čtvrtek 14. května 2020

21. POSLEDNÍ KREATIVNÍ VÝZVA - HVĚZDA

Hvězdy jsou vesmírné objekty. Dříve byly za ně považovány všechny svítící objekty na obloze, tedy i planety nebo komety či vzdálené galaxie. Dnes již víme, že planety samy nezáří, ale pouze odrážejí světlo hvězd.
Nebudu se tu pouštět do vědeckého popisu. Tak velmi stručně, co je vlastně hvězda. Hvězda je kulovité plazmové - plynné těleso, které září a drží pohromadě vlastní gravitací.
Je zajímavé, že hvězdy se rodí i umírají. Mají krásná pojmenování - nadobři, jasní obři, obři, podobři, trpaslíci a podtrpaslíci. Mohou být osamělé, žít ve dvojici, jako dvojhvězdy nebo ve skupinách, jako hvězdokupy.
Hvězdokupa v mlhovině Tarantule

 Krásné také je, že v průběhu svého života hvězdy stále nezáří stejně, ale jejich světlo se mění.

Mira Ceti v souhvězdí Velryby s dlouhým ocasem hvězdného materiálu

Když hvězdy spotřebují veškeré palivo, postupně chladnou, až nakonec zhasnou úplně.
Nafouknou se a vznikne z nich červený obr, ten se postupně zmenšuje a buď se rozpadne v mlhovinu, nebo se smrští na bílého trpaslíka. Ten velmi pomalu chladne a postupně by se měl stát černým trpaslíkem.
Velmi těžké hvězdy se přemění v červeného veleobra a nakonec explodují. Tomu se říká výbuch supernovy. Tak z rozmetaných zbytků vznikají mlhoviny a zůstane neutrinová hvězda - pulsar. Z těch opravdu hmotných pak černé díry.

Krabí mlhovina s rotující neutrinovou hvězdou uprostřed

Naší nejbližší hvězdou je Slunce, které skoro za hvězdu nebereme. Lidé ho už od pradávna velebili, uctívali a chválili za to, že zahání noc, přináší světlo, teplo. Asi nejznámější civilizací, která měla slunce za nejvyššího boha, byl Egypt.



Kolem hvězd se točí spousta různých pověstí, kterými si lidé vysvětlovali vznik hvězd.
Souhvězdí jsou pouhými náhodnými seskupeními hvězd, které si ale lidé pojmenovali podle toho, co jim připomínaly. Názvy souhvězdí na obloze vycházejí z řecké mytologie a tak určitě některá znáte. Orion, Perseus, Androméda, Kasiopea a mnoho dalších. Řídili se podle nich především námořníci a astrologové. Ke každému souhvězdí se váže i legenda jeho vzniku.
Je velmi zajímavé, ale logické, že různé kultury stejným souhvězdím dávaly někdy stejná, jindy různá jména. Například souhvězdí Velké Medvědice. Podle Řeků to byla princezna Kallistó, kterou Héra proměnila v medvěda. V podobě divého zvířete se šílená toulala po lesích, až ji nakonec málem střelil vlastní syn. Oba je Zeus proměnil v medvědy a dal na oblohu. Indiáni z kmene Irokézů si také představovali medvědici, kterou stíhají tři lovci - tři hvězdy. Podobu medvědice v hvězdách viděly i další národy - Sumerové, Babyloňané, Asyřané, Peršané, Féničané i národy v severní Asii
My ho dnes nazýváme spíše Velký vůz, což je jen část souhvězdí. Je to také asi tím, že dnes díky světelnému smogu vidíme hvězd méně a méně zřetelně.



Nechte se i vy inspirovat hvězdami na obloze či tím, co si pod hvězdou představujete. Moc se těším, co zajímavého pošlete. Máte čas do nedělního večera.


Žádné komentáře:

Okomentovat