čtvrtek 12. listopadu 2020

ČTVRTEK A - LETÍCÍ KŮŇ

 Včera bylo 11. 11., tedy svatého Martina. My už jsme si s některými z vás loni o Martinovi povídali, legendu o vysloužilém vojákovi, který se rozdělil o svůj plášť s žebrákem asi všichni znáte. Svatomartinské husy máme v tento den na pekáči proto, že svým hlasitým kejháním prozradily schovávajícího se Martina. Ten, už ne voják, ale kněz, se mezi nimi schovával, protože byl skromný a nechtěl se stát biskupem. A tak, za trest, je pak snědli.

My se dnes zaměříme na Martinova koně, který by nám měl přinést zimní počasí, první sníh. 

Kůň je majestátní zvíře, rychlé jako vítr. Když běží tryskem, jakoby letěl. Stejně jako povětří. A vy budete mít za úkol nakreslit či namalovat koně letícího vzduchem. Může představovat různé počasí, temnou bouřku, letící oblaka, sníh, duhu, jaké budete chtít. Měl by být zosobněním (personifikací) daného počasí. Může být  zobrazen celý, jeho část, jeden, nebo klidně celé stádo. Zkuste se zaměřit na pohyb a atmosféru. Nemusí být realistický,  můžete jeho tvar, barvu přizpůsobit svým výtvarným  záměrům.

Eugéne Delacroix - Kůň polekaný bouří, 1924



Marc Chagall krásně pracoval s barvou, jeho obrazy jsou něžné,  snové. Dokonce některá témata zkoušel malovat několikrát. 

Marc Chagall


Franz Marc - Modrý kůň, 1911

stylizovaní koně

Artdecová soška 

Eadweard Muybridge - Kůň v pohybu, 1878 
Fotografická sekvence

Théodore Géricault - Dostihy v Epsomu 1821
Všimněte si, že ve skutečnosti takto koně nemohou nohy mít, ale malíř tak zachytil dynamiku dostihu.

Žádné komentáře:

Okomentovat