pondělí 16. ledna 2017

EXPRESIONISTICKÝ PORTRÉT.



Dnes jsme si nejprve povídali o výrazu tváře, jak se mění, když jsme veselí, smutní, vzteklí nebo naštvaní. Dělali jsme na sebe různé obličeje a nakonec kreslili rychlé kresbičky různě se tvářících se lidiček.

                               

Potom jsme si vyprávěli o malířích, kteří malovali lidské portréty a dokázali nejen zachytit jejich podobu, ale zároveň uměli vyjádřit vnitřní stav člověka pomocí barev a linií. Těmto umělcům se říká expresionisté (exprese = výraz).
Ukazovali jsme si malby Pabla Picassa, který dokázal na první pohled vyjádřit emoci, kterou prožívají lidé v jeho obrazech. Úplně cítíme smutek klidný nebo naopak hysterický pláč. Povídali jsme si co může vyjádřit barva, smutná modrá, vzrušivá žlutá, červená, oranžová. Ale i jak jinak můžou teplé barvy působit třeba v díle Gustava Klimta, kde v nás naopak navozují lásku a klid.

         La Vie, 1903 (detail) Pablo Picasso:
P. Picasso - Život 1903
Crying woman (1937) by Pablo Picasso. Qué  profunda tristeza siento al contemplarlo! !!:
P. Picasso - Plačící žena 1937
    
Gustav Klimt - Mother and Child:
G. Klimt - Matka a dítě 
  Vyprávěli jsme si příběh o zlém čaroději, který unesl a začaroval krásnou princeznu, kterou nakonec přišel vysvobodit statečný princ. Děti si mohly vybrat postavu z příběhu a namalovat. Pomocí výrazu tváře a barevnosti jí pak dodat správnou emoci. Tak tu máme smutné i veselé princezny, spokojeného čaroděje i statečné a odhodlané prince.
   





  






Něco se ještě bude muset domalovat, ale už teď tu jsou krásné portréty.

Příště s sebou pastelky a tužku !!!

A tady jsou: domalovaný vzteklý kouzelník a chrabrý rytíř.







         

Žádné komentáře:

Okomentovat