pátek 13. ledna 2017

SNĚHULÁCI

Nejmenší žáčci se učili malovat temperovými barvami. Nejprve jsme vybrali podle teploty barvy studené. Nejčastěji děti vybíraly modrou, bílou, světle žlutou barvu, ale nakonec se přidala i fialová a i některé zelené odstíny. Děti měly za úkol těmito vybranými barvami houbičkami namalovat mraky na obloze. Houbou se dá barva nanášet tupováním, dá se i roztírat a tak děti poznaly i další nástroj k malování, který zanechává úplně jinou stopu než štětec. Pod mraky jsme pak umístili zasněženou louku.
Na louku plnou sněhu patří sněhulák. Tak jsme jich celý houf postavili. Použili jsme k tomu velké štětce, se kterými normálně nepracujeme. Nejprve byli sněhuláci trochu průsvitní, ale postupně získávali čím dál více na objemu.
Následně měly děti sněhuláky trochu oživit a použít k tomu kontrastní teplou barvu. Tak sněhuláci dostali krásné nosy, šály, atd.
Nakonec někde začalo i sněžit.
















Naučili jsme se:
  • jak máme postupovat při malbě, že je lepší nejprve si namalovat pozadí (to co je vzadu nebo pod - nebe, louka) a pak teprve to, co je blíže
  • k malbě můžeme použít i jiný nástroj než štětec, třeba houbičku nebo prsty
  • barvy mají být husté, používáme jen málo vody
  • detaily malujeme úplně nakonec
  • tempery jsou barvy krycí, jednu barvu po zaschnutí můžeme přemalovat barvou jinou (sněhuláci mohou stát i před mraky)
Na závěr jsme si ověřili, jak velký je rozdíl mezi studenou a teplou barevností na základě negativních fotografií našich sněhuláků. Tak se z bílých sněhuláků stali uhláci a místo sněhových vloček padá z nebe uhlí nebo, jak říkaly děti, břečka. Modré studené mraky se změnily v teplé červánky.

             

  
                 
 

            




Příště s sebou pastelky.

Žádné komentáře:

Okomentovat