čtvrtek 16. dubna 2020

13. KREATIVNÍ VÝZVA - ZEĎ

Čas na tvorbu dnešní kreativní výzvy budeme tentokrát mít až do nedělního večera.
Zeď je nějaká pevná hranice mezi, mezi čím vlastně? Mezi mým a tvým? Mezi veřejným a soukromým? Mezi dovoleným a zakázaným? Pokud je zeď neprostupná, neprůhledná, vzbuzuje v nás otázky, co se za ní skrývá? Může tam být něco úpně obyčejné, ale také něco tajemné, úžasné, co nechce, abychom to viděli?
Zeď odděluje, ale také chrání.
Zdí je kolem nás spousta. Zkusili jste se na ně někdy podívat blíže? Bývá to velká plocha a často je výtvarně velmi zajímavá sama o sobě. Já na procházce se psem chodím okolo spousty zdí a vždy mě překvapí nějaké místo, kterého jsem si dřív nevšimla.
Můžete kreslit, malovat, fotit či použít jakoukoliv jinou techniku.
Můžete si všímat krásy, zajímavosti zdí samých, nebo můžete nahlédnout i trošku za zeď a přibližit tajemství skrývající se za ní. Tak jako to udělal Jiří Trnka ve své slavné Zahradě.
Lidé zdi stavěli už od pradávna, především na svou ochranu, vzpomeňte si na středověké hrady a jejich mohutné hradby. Hradby měla i města, někde můžeme vidět jejich pozůstatky.
Litoměřice
Kadaň
Někde se samotné zdi staly symbolem.
Třeba slavná Zeď nářků v Jeruzalémě, která je pozůstatkem vnějších hradeb jeruzalémského chrámu. Pro Židy toto místo zůstává nejposvátnějším a chodí se sem modlit.


Snad nejznámější obranná zeď je pak asi ta Velká čínská.

Nejhrozivější jsou pak zdi separační. Oddělující od sebe lidi, kteří být odděleni třeba nechtějí.
Symbolem pádu komunizmu se stala Berlínská zeď.

Stavba Berlínské zdi 1961, která oddělovala západní a východní Berlín.

Izraelská bezpečnostní bariéra oddělující Izrael a Západní břeh Jordánu, Palestinu



A bohužel takových zdí bychom našli po celém světě hodně.
Zdi slouží také k vyjádření názorů, postojů. V Praze slavná Lennonova zeď. Její historie vzkazů na zdi sahá už do 60. let, kdy se na zdi objevovaly vzkazy pro J. Wericha, později se tam začaly objevovat protestní nápisy a milostné básně. V roce 1980 po smrti J. Lennona se tam objevil jeho pomníček a vzkazy. Dnes se bohužel stala spíše turistickou atrakcí.





Veřejné zdi jsou také výstavním prostorem pro známého streetartového umělce Banksyho, jehož díla se objevují na zdech po celém světě.
Na Izraelské bezpečnostní bariéře



Moc se těším na fotografie vašich příspěvků.
Vyfocené příspěvky posílejte prosím na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

máte čas do nedělního večera

Žádné komentáře:

Okomentovat