čtvrtek 30. dubna 2020

17. KREATIVNÍ VÝZVA - FILIPOJAKUBSKÁ NOC

Filipojakubská noc, pálení čarodějnic, Valpuržina noc nebo Beltain, svátek, jehož kořeny sahají až do doby Keltů. Ti oslavovali příchod světlejší a teplejší části roku zapalováním nových ohňů, symbolu síly, energie, života a slunce. Staré ohně nechali vyhasnout. Nový oheň je měl ochránit a očistit. Byla to noc protkaná magií a kouzly, před kterými se lidé chránili ohni i jinými způsoby. Například na práh chléva dávali drny trávy nebo sypali písek. Čarodějnice musela spočítat všechna stébla trávy a zrnka písku a než by to stihla, kohout třikrát zakokrhal a její moc byla zlomena.
U nás v Čechách se v předvečer prvního máje zapalovaly ohně na kopcích, rozcestích a na pastvinách. Mladí lidé kolem nich tančíli, přeskakovali žhavé uhlíky, někde dokonce skákali i přes plameny. Někde se i upalovala malá loutka, představující čarodějnici. Právě tento zvyk jsme převzali a dnes se na vatrách upalují postavy čarodějnic. Popel z takovýchto ohňů má prý moc odhánět vše špatné a tak se přes zbytky ohniště nechával projít dobytek na pastvu a rozsypával se po polích a zahradách.
A proč Filipojakubská noc? Protože svátek sv. Filipa a Jakuba se slavil 1. května, stejně jako svatořečení svaté Valburgy.
Můžete kreslit či malovat čarodějnice, ochranné ohně, nebo vyfotit pálení čarodějnice, fantazii se meze nekladou. Jen pozor na sucho! Nic prosím nepodpalte a udělejte si jen malý ohýnek.




Žádné komentáře:

Okomentovat