úterý 7. dubna 2020

úterý B - SLEPICE A KOHOUTI

K Velikonocům patří vajíčka, obyčejná nebo malovaná. Ale kde se ta vajíčka berou? V obchodě? A jak se dostanou do obchodu? Kdo je snáší? Slepička.
Slepice a kohout, tedy správně a odborně kur domácí. Původně tu byl divoký kur bankivský a kur sunneratův, kteří pochází z Asie . Vypadají skoro jako dnešní slepice. Stejně jako dnes se i u divokého kura výrazně liší samička od samce. Samička je nenápadná, zato samec má výrazné zbarvení a kohoutek na hlavě.


kur bankivský
kur sunneratův
Lidé nezačali chovat kura pro maso a vajíčka, ale z náboženských důvodů. Kohout svým kokrháním ohlašuje svítání a to bylo v mnoha kulturách posvátné. Lidé se tmy báli a vždy ráno očekávali s nadějí. Lidé si také všimli bojovnosti kohoutů, kdy je používali ke kohoutím zápasům. Ty jsou pro svou krutost naštěstí dnes už skoro všude zakázané. Teprve později se začali využívat k jídlu. Jejich chov je celkem nenáročný, sežerou téměř cokoliv, dokonce udržují své bydliště v čistotě, sezobou všelijaké škůdce, larvy, klíšťata, slimáky i zbytky z kuchyně. Bohužel se někdy slepice chovají i v pro ně nepřirozených podmínkách.

Kur domácí, má mnoho plemen užitkových i okrasných.


Slepice chrání svá kuřata

česká Zlatá kropenka
Hedvábnička

A ještě něco z výtvarného umění. 
Kohouty rád kreslil a maloval třeba Pablo Picasso. Jsou pěkně drsní, bojovní.




Úplně jiné, jemné a něžné kohoutky maloval Marc Chagall.





Moc se těším na všechny vaše slepičky a kohoutky.
Vyfocené nebo oskenované práce posílejte prosím na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

máte čas do příštího pondělí

Žádné komentáře:

Okomentovat