středa 1. dubna 2020

8. KREATIVNÍ VÝZVA - KAŠPÁREK

Dnes máme 1. dubna, tedy APRÍL. Pojďme si společně udělat radost a stvořme si spolu nějakého veselého kašpárka či šaška.
Můžete vytvořit jednoduchou loutku, nebo ho nakreslit, či ztvárnit jakýmkoliv jiným způsobem. Fantazii se meze nekladou.




ilustrátorka Květa Pacovská
Dalibor Nesnídal
Adolf Born

15. století

Pablo Picasso 1905

Šašek je komická postava, která se objevuje už v řeckých a římských hrách, středověkých fraškách a nesmíme zapomenout na jeho úlohu na panovnických dvorech. Tam sloužili šašci už od dob faraonů. Měli na starosti zábavu, vyprávění anekdot, zábavných příběhů. Někteří šašci se uplatnili i jako rádci či diplomaté. U nás nejznámějšími byli šašek Jan Paleček na dvoře Jiřího z Poděbrad nebo kouzelník Žito na dvoře krále Václava IV.
Kašpárek je komická postava původem z loutkového divadla. U nás byl jeho předchůdcem Pimprle. Kašpárka přivedl na českou scénu slavný loutkoherec Matěj Kopecký, který byl v době obrození zakladatelem prvního českého kočovného loutkového divadla. Původně tato postava nebyla určená pro děti, ale posouvala či komentovala děj ve spoustě představení a pokaždé měla trochu jinou úlohu.
Postupně si získával stále větší popularitu a stále více se osamostatňoval.

Moc se těším na všechny vaše příspěvky.
Vyfocené nebo oskenované práce posílejte prosím na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

máte čas do zítřejšího večera

Žádné komentáře:

Okomentovat