čtvrtek 7. ledna 2021

Čtvrtek A + pátek A - AUTOPORTRÉT

 Dnes se inspirujeme mexickou malířkou Fridou Kahlo. Narodila se v Mexiku v roce 1907. Její otec byl maďarský Žid pocházející z Německa, který do Mexika emigroval, a matka byla Mexičanka s indiánskými a španělskými předky. Tento smíšený původ ovlivnil i její tvorbu. 

V 7 letech onemocněla obrnou, ale celkem brzy se zotavila, zůstala jí však ochromená jedna noha a tak kulhala, za což se jí ve škole posmívali.

V 18 letech jela se spolužáky autobusem domů, ale ten se srazil s tramvají a  Frida byla těžce zraněná. Celý rok byla upoutaná na lůžku, protože měla zlomenou páteř, pánev a končetiny. Celkem prodělala na 30 operací.

Během své rekonvalescence začala malovat a malovala až do své smrti, i proto aby nemyslela na bolest, která ji sužovala po celý život. Zemřela v 47 letech v roce 1954.

Nejčastěji  malovala sama sebe, jak sama řekla: „Protože jsem tak často sama, protože já jsem subjekt, který znám nejlépe.“






Inspirujte se Fridou a nakreslete nebo namalujte svůj autoportrét ve stylu Fridy, můžete se obklopit svými vlastními mazlíčky nebo tím, co máte sami rádi.
Nezapomeňte pečlivě sledovat svůj obličej, kreslete podle zrcadla nebo podle fotografie. Nezapomeňte na zákonitosti kresby obličeje - oči uprostřed, tvar očí, ...






Žádné komentáře:

Okomentovat