pondělí 4. ledna 2021

PODNDĚLÍ A + ÚTERÝ A - KUCHYŇSKÉ ZÁTIŠÍ

 Pamatujete si, jak jste měli za úkol sestavit bílé zátiší? Museli jste vyhledat a sami kompozičně seskládat jednotlivé předměty. Dnes na to půjdeme trochu jinak. O Vánocích jsme všichni jedli a jedli, peklo se cukroví, vařila, smažila a pekla se sváteční jídla, všude bylo nějaké jídlo, talíře, hrnky, misky, pánve, kastroly. Tak to bylo u nás a možná i u některých z vás. 

Vaším úkolem bude dnes nakreslit nějaké nalezené kuchyňské zátiší. Zkuste ho opravdu nalézt, ne seskládat. Vezměte si foťák a vydejte se do kuchyně a vyfoťte si nějaké zajímavé (obrazově, výtvarně) místo. Nemusí být všechno krásně naaranžované, naopak by to mělo být přirozené. Třeba (ne)dojedený oběd, hrnce na plotně, nádobí ve dřezu nebo v myčce.

Nezapomeňte na úhel vašeho pohledu, budu se na to koukat zezhora, ze strany? Pozorujte, jak se mění tvary, otevřené elipsy, ...


Použijte černý fix, můžete tuš, ale klidně i propisku nebo pero. Zkuste nekreslit tužkou, s případnými chybami se musíte nějak vypořádat. Nezapomeňte stínovat, můžete použít vodové barvy, pozor, aby se vám linka nerozpouštěla!!! Nutno vyzkoušet!!!

Můžete kreslit podle fotky nebo podle skutečnosti.

Tady máte něco pro inspiraci. Může to být mírně stylizované, zjednodušené, nebo naopak superrealistické. U toho superrealismu můžete použít i tužku.


Joan Linder


Linda Apple

Malíři tyto kuchyňské scény malovali už od nepaměti. Byla to různá zátiší z jídel, kuchyňských surovin, ale i pohledy do kuchyně. Někdy jsou na takovýchto obrazech lidé, jindy tam jsou jen suroviny a nádobí.

Pieter Aertsen, The Fat Kitchen, Alegorie, 1565-1575

Jean-Baptiste Siméon Chardin, 1699



Johannes Vermeet, Mlékařka, 1660



Žádné komentáře:

Okomentovat