pátek 8. ledna 2021

Pátek B - ESTETIKA - ZIMA

 VIDEONÁVOD

Vážení rodiče, milí žáčci, moc vás všechny zdravím v novém roce a posílám nový výtvarný úkol.

Dnes si něco povíme o teplých a studených barvách a zkusíme se v zimě zahřát teplými rukavicemi.

Potřebovat budeme papír, stačí A4, fixy, popřípadě pastelky, vodovky a voskovky.

Nakreslete svoje ruce v rukavicích.

Na papír si obkreslete ručičky, můžete obtáhnout všechny prstíčky, jako u prstových rukavic, nebo si prsty schovat do palčáků. Já mám každou rukavici jinou, protože jsem ty druhé ztratila.

Vymyslete si nějaký zajímavý vzor na svoje rukavice. Použijte teplé barvy. A jaké to vlastně jsou? Jaká barva by nás zahřála? Jaká je barva ohně, srdce, lásky? Červená, žlutá a oranžová. Teplá ale může být i žlutozelená nebo hnědá.

Až budete mít rukavičky hotové, nechte zasněžit pozadí, všude budou padat sněhové vločky. A jak vypadají sněhové vločky? Jsou to krásné ledové hvězdičky. Většinou mají 6 nožiček a říká se, že žádné dvě nejsou stejné. 

Na vločky použijte naopak studené barvy. Modré, fialové, růžové, bílé. Kreslit můžete fixami, pastelkami nebo voskovkami. Kdo bude kreslit voskovkami, může použít i bílou a kdo nemá voskovky, může kreslit i bílou svíčkou.



Tak už máme nasněžíno, a kdo bude chtít, může ještě použít vodové barvy a dodělat studené pozadí. Pozor dejte, aby se vám nerozpily fixové vločky. Kdo kreslil voskovkami a řádně přitlačil, ten se bát nemusí. 


Také my vás zdravíme v novém roce a posíláme taneční a hudební inspiraci. Abychom navázaly na vaši výtvarnou práci, začneme sněhovými vločkami. Ty totiž také umíme ztvárnit pohybem. 

Venku padají vločky z mraků dolů na zem, ale ty naše se mohou pohybovat volně v prostoru, podle toho jak do nich foukne vítr. Umí poletovat pomalu, ale i rychle, umí se pohybovat dopředu i dozadu, umí se na místě otáčet a ty šikovné se umí točit, i když se pohybují z místa. Když doletí, sednou si tiše do závěje.

Vy už umíte chůzi (pomalý pohyb vloček) a běh (rychlý pohyb vloček). Otáčení jsme ještě společně nezkoušeli, tak pozor, až se do toho pustíte, abyste kolem sebe měli dost místa. 

A ještě si vyzkoušíme, jak si sedat do závěje -klekneme si na jedno koleno, klekneme na obě a dosedneme zadečkem na paty. Ruce u toho máme v bok, aby nás to nesvádělo se o ně opřít. Pokud jste to zvládli, zvedáme se v obráceném pořadí -zvednout zadeček do kleku, jedna noha, druhá noha a hurá...stojíte! Vyzkoušejte to klidně víckrát, ať máte v pohybu jistotu. Šikulové mohou zkusit, jak v postupu -jedno koleno, druhé koleno, sed na patách -pokračovat ještě níž a skončit v lehu na bříšku, nebo v lehu na zádech. A samozřejmě nezapomeneme na obrácený pohyb a vrátíme se zpět do stoje. Opět bez pomoci paží.

A teď již můžete pustit písničku a zatančit si jako krásná sněhová vločka. A nezapomeňte! Sněhové vločky jsou lehounké jak pírko, takže i vy se musíte pohybovat potichoučku.

PÍSEŇ SNĚHOVÉ VLOČKY

HUDEBNÍ ČINNOSTI

Žádné komentáře:

Okomentovat