středa 27. ledna 2021

RUKA - GESTO

Gesta rukou přirozeně doplňují naši řeč, ale dokáží hovořit i sama o sobě. Nakreslete či namalujte gesto, využijte realistické kresby ruky nebo rukou, v takové pozici, abyste vyjádřili určitou situaci, emoci či výraz. Kreslete tužkou, v pozadí můžete danou situaci podpořit barvou. Kreslete dle modelu, své ruky, kterou vidíte, nebo si gesto vyfoťte a kreslete podle fotografie. Pořádně se dívejte na všechny detaily, pozorujte a pak zaznamenejte.

Pro inspiraci k vaší tvorbě vám předkládám díla tří umělců.

Prvním je renesanční umělec Albrecht Dürer (1471-1528), který byl mistrným kreslířem, a jeho kresby sloužily především jako studijní podklady pro obrazy.


Druhým pak je velmi expresivní umělec Egon Schiele (1890-1918). Jeho ruce jsou stylizované, ale stále si zachovávají svou anatomickou podstatu. Pro něj kresba byla opravdu prostředkem k vyjádření určitého výrazu, emoce.




Třetím v pořadí je český grafik Oldřich Kulhánek (1940-2014). Ten se jakoby v kresbě vrací právě k dürerovským kresbám svou brilantní kresbou, kterou však při bližším pohledu upravuje pro své výrazové účely.






Žádné komentáře:

Okomentovat