středa 25. března 2020

5. KREATIVNÍ VÝZVA - PTÁČEK

Zrovna včera jsem oknem pozorovala páreček hýla obecného, ozobávali tam pupeny keřů. Oba byli krásní. Poletovali a poskakovali z větve na větev rychlostí blesku. Ptáci jsou podle mě zvířata, kterým závidíme jejich svobodu, možnost odolat zemské přitažlivosti a vznést se do vzduchu. Kdo z nás by nechtěl umět létat. 
Hned mě napadl ilustrátor Petr Sís a jeho kniha Ptačí sněm, která vypráví o svobodě, vytrvalosti v touze dosáhnout cíle. Nejdůležitější je však samotná cesta k tomuto cíli. Cesta sama bývá cílem.



Ve středověku si lidé nekreslili jen tak pro zábavu. Vše, co se na obraze objevilo, mělo nějaký smysl, symbolický význam.
Krásní ptáčci se objevili i na obraze Mistra Vyšebrodského oltáře, významného představitele gotického malířství. Nejsou tam však jen tak na ozdobu nebo pro zábavu, ale mají na něco odkazovat.
Podle J. Pešiny Tři věrně vyobrazení ptáci jsou patrně původem z anglické nebo francouzské knižní malby.

  • Stehlík bývá spojován s Kristovým utrpením, protože se živí semeny bodláku a přeneseně symbolizuje Kristovu trnovou korunu.
  • Hýl je ve středověké legendě spojován s Ukřižováním a jeho červená náprsenka s krůpějí Kristovy krve odkazuje k momentu, kdy hýl vytahoval zobáčkem hřeb z kříže.
  • Chocholouš, staročesky trpělka, mohl být podle starší literatury spojován s Kristovým utrpením

Mistr Vyšebrodského oltáře - Kristus na hoře Olivetské z Vyšebrodského cyklu (1345-1350),  Národní galerie Praha


Můžete sami posoudit, jak věrně je autor zobrazil. Poznáte, který je který?



Nesmíme také zapomenout na všechny vědecké ilustrátory, jejichž obrázky nacházíme v různých přírodopisných atlasech a učebnicích. Mají za úkol vystihnout všechny důležité znaky, které nám ani fotografie neukáže.
Tady máte jednoho současného českého autora, který kreslí většinou přímo v přírodě. Je to Jan Dungel a známá je jeho knížka Jak se maluje prales, plná kreseb a fotografií různých zvířat.

A ještě nějaké staré výukové tabule.




Už se moc těším na všechny vaše příspěvky. Čas máte do zítřejší osmé hodiny večerní. Jdu přemýšlet, koho nakreslím. Zkuste prosím, pokud je to možné, fotit obrázky za denního světla, využijte krásné počasí za okny.

Vyfocené nebo oskenované práce posílejte prosím do úterní 20. hodiny na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

Žádné komentáře:

Okomentovat