pondělí 30. března 2020

pondělí A+B - NA VLNÁCH

Když už jsme byli v předešlých úkolech pod vodou, co kdybychom se podívali i na hladinu. Vodní hladina nás lidi vždy přitahovala, buď svým klidem a schopností zrcadlení, ale také se dlouho dokážeme dívat na přelévající se vlny.
Snad nejznámější vlnou ve výtvarném umění je slavná Velká vlna japonského umělce Hokusaie.
Jedná se o vícebarevný dřevoryt.
Kacušika Hokusai -Velká vlna u pobřeží Kanagawy  1829-33
 Při pozorném pozorování zjistíte, že to není jen vlna, ale že se jí snaží zdolat několik lodí plných lidí. Je to tedy i takový souboj mezi přírodní silou a člověkem. Můžeme si říkat, jakou asi mají ti maličtí lidé šanci proti tak obří mase vody, která se na ně valí.
Vaším úkolem bude nakreslit nebo namalovat rozvlněnou vodní hladinu. Můžete na ní umístit i nějakou loď, lodě, pobřeží, skálu, dle vaší fantazie. Do vln můžete také přidat třeba nějaké surfaře, kitesurfaře či jezdce na windsurfingu, či nějaké vodní zvíře.

Další japonské vlny.




Podívejte se na dalšího známého malíře Vincenta van Gogha, který nechal rozvlnit noční oblohu. Nepřipomíná vám trochu právě Velkou vlnu?


A nakonec tu máte francouzského ilustrátora Gustava Dorého, který pracoval především s černobílým dřevorytem a ocelorytem.

Moc se těším na všechny vaše příspěvky.
Vyfocené nebo oskenované práce posílejte prosím na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

máte čas do neděle.

Žádné komentáře:

Okomentovat