pátek 27. března 2020

pátek A - ZÁTIŠÍ


Zátiší je umělecké dílo, které zobrazuje něco, co se nehýbe, co není živé. Třeba ve francouzštině se zátiší řekne nature morte, což vlastně znamená mrtvá příroda. My bychom řekli asi neživá příroda. Jsou to různé přírodniny, ale i ovoce a zelenina. Mohou to ale být i předměty člověkem vytvořené, sklenice, konvice, hudební nástroje, ... Slovo zátiší je odvozené od slova ticho, v zátiší se předměty nepohybují, jsou v klidu.
Vaším dnešním úkolem bude doma najít nějaké zajímavé zátiší. Máte dvě možnosti. Buď to bude zátiší, které pouze "najdete", tedy už tam je, nebo si sami zátiší naaranžujete z různých předmětů. Ona totiž sama tvorba či hledání zátiší jsou důležité. Aby k sobě jednotlivé věci šly, ladily.
Vzniklé zátiší pak nakreslete. Snažte se o zachycení reality - kreslím, co vidím, všímám si tvarů předmětů, ale třeba i tvaru mezer mezi nimi, velikosti, barevnosti. Kreslit můžete tužkou, uhlem, křídou.
Nejstarší příklady zátiší pocházejí z fresek v Pompejích (antické město, zničené po výbuchu sopky Vesuv v roce 79). Fresky jsou malby na zdi. V té době bylo zátiší pouze doplňkem nějakého většího celku.


Samostatně začali zátiší malovat až v 15. století.
Asi nejznámější byla tzv. Holandská zátiší z období baroka. Holandští malíři byli velmi realističtí, často zobrazovali lesknoucí se sklenice, kovové nádobí a oblíbeným motivem byly také mořské plody a všechny druhy jídla.
W. Claeszoon Heda
Francisco de Zurbarán
Snyders Frans
Postimpresionista Paul Cézanne namaloval spoustu zátiší s jablky nebo citróny, kde skoro vědecky zkoumal barevné vztahy mezi předměty.



V kubismu už malíře nezajímalo malovat jen to, co vidí, ale snažili se jednotlivé předměty vidět z různých úhlů pohledu, nebo si jednotlivé předměty zjednodušit. Zkuste poznat, co je na obrázcích.


Georges Braque

Pablo Picasso
Emil Filla

A dokonce i toto bychom měli považovat za zátiší. Pozor, to není fotografie stolu, který někdo zanechal neuklizený. Toto je koláž, tedy spíše asambláž, která opravdu visí na zdi.


Daniel Spoerri

Vyfocené nebo oskenované práce posílejte prosím na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

Máte čas do příštího čtvrtku. Držím palce, ať se práce povede a moc se těším na výsledky.











Žádné komentáře:

Okomentovat