úterý 24. března 2020

úterý A - KLÍČENÍ

Dnešní téma je aktuální, spousta z nás právě nyní nechává doma klíčit různá semínka, buď na zahrádku, nebo třeba jen řeřichu k jídlu na chleba.  Je to úžasný zázrak, kdy se většinou malé a suché semínko probudí k životu. A to stačí jen voda a teplo. Malý čerstvý klíček má velkou sílu, musí se prodrat skrz hlínu na povrch a kořínky se zase zavrtávají do země. Je to opravdu úžasné.

Vy, jako výtvarníci máte tu výhodu, že se můžete podívat přímo do půdy na to, co je nám normálně skryté. Ukryjte své semínko mezi vrstvy půdy jako do peřinky a pak ho můžete i probudit k životu. Vždyť si můžeme představit a jako umělci i zobrazit sílu klíčku, teplo slunce. 
Pracujte s liniemi, vrstvěte a násobte je, využijte různých odstínů půdy v kontrastu s barvou semene a ještě kontrastnější novorozené rostlinky.
Můžete pracovat tužkou nebo fixou či jiným dostupným kreslířským nástrojem, který doplňte o barvu vodovou nebo třeba využijte kávu či čaj.
Moc se těším, na vaše zpracování.

Pro inspiraci vám představuji českého malíře a především grafika Jiřího Johna, který se zabýval tématem země i samotného klíčení. 





Tento grafický list Klíčení z roku 1967 je dokonce ve sbírkách Regionálního muzea Teplice

Vyfocené nebo oskenované práce posílejte prosím na:
linhartova@zusteplice.cz
nebo přes WhatsApp - telefonní číslo 736 653 859
aktivní jsem i na Instagramu

Pokud to je možné, prosím o focení při denním světle.
Máte čas do příštího pondělí.


Žádné komentáře:

Okomentovat