pátek 9. října 2020

PÁTEK A - LIŠKA

Dnes máte za úkol výtvarně ztvárnit lišku. Můžete nakreslit pouhou studii, nebo lišku zapojit do nějakého zajímavého příběhu.

Franz Marc - Liška, 1913

Pro inspiraci vám ukážu ilustrace k příběhu, které nakreslil německý ilustrátor Einar Tukowski. Pokud byste chtěli vidět více z jeho prací, můžete se podívat zde. https://einarturkowski.de/

Tady teprve hledal podobu lišky, jedná se tedy o jakýsi náčrtek, skicu.




Lišku už odpradávna lidé obdivovali pro její krásu a chytrost. Zároveň byla považována za velkého škůdce, protože lidem kradla slepice, což dělá dodnes. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Tři slepice za den. 

Liška se také často objevuje v mytologiích různých kultur a díky své povaze také v mnoha literárních dílech.

V eskymáckém příběhu o stvoření světa liška chtěla, aby světu vládla tma, což by pro ní bylo praktické - lépe by se jí lovilo.

V Norsku sněžné jiskry rozvířila až na nebe svým ocasem polární liška a tak vznikla polární záře.

Podle staroslovanské legendy právě liška přinesla lidem oheň, jak nesla pochodeň v tlamě, oheň jí přeskočil na kožich a od té doby je zrzavá. 

Řecký autor bajek Ezop také často použil lišku ve svých příbězích, kde často někoho přechytračila, ale ne vždy. Asi znáte - Vrána a liška, Čáp a liška.


Určitě znáte lišku Ryšku a ptáka Ohniváka, nebo pohádku Rudolfa Těsnohlídka - Liška Bystrouška, podle které hudební skladatel Leoš Janáček napsal slavnou operu - Příhody lišky Bystroušky. Liška unesla i Budulínka. Chudák liška 😊

V Japonsku mají tzv. kitsune - inteligentního tvora s magickými vlastnostmi, který na sebe bere podobu lišky, někdy i ženy. Je to liška s devíti ocasy.





Žádné komentáře:

Okomentovat