úterý 20. října 2020

ÚTERÝ B - PVV - STRAŠIDELNÉ PORTRÉTY

 Blíží se svátek Halloween, který bude 31. října a protože se do té doby neuvidíme, příští týden jsou totiž prázdniny, uděláme si něco strašidelného.

Svátek Halloween k nám přišel z Anglie, ale vzniknul v Irsku, kde se slavil v předvečer svátku Všech svatých. My u nás v Čechách slavíme Dušičky, které jsou naopak den po svátku Všech svatých. V tento den se vzpomíná na všechny zemřelé.

Halloween tak jak se slaví v Anglii nebo v Americe u nás moc neslavíme, ale přeci jenom trochu ano. Rádi vydlabáváme dýně, do kterých se dávají svíčky. Naši předci vydlabávali dokonce řepu, protože dýně neznali. Takovéto lucerny měly ochránit lidské příbytky od všeho zlého, které tento večer mohlo na svět.

Tak a my si dnes zkusíme trochu začarovat. Umícháme si jako správní čarodějové a čarodějky lektvar, ze kterého potom stvoříme strašidelný obličej.

Budeme potřebovat mouku, vodu, trochu soli a různé barevné koření, popřípadě barvivo, sójovou omáčku, kečup a nějaký tvrdší papír, nejlépe karton. Stačí A6

Z vody a mouky umícháme hustou hmotu - kaši (stačí 2-3 lžičky mouky). Přidávám trochu soli, aby nám to neplesnivělo. Tu rozdělíme na několik částí, podle toho, kolik barev budeme potřebovat, a zamícháme barvivo.

Na karton pomocí lžičky, prstů, špejle nanášíme hmotu a vytvarujeme strašidelný obličej. Strašidlo může být strašné, ale i hodné a usměvavé. Záleží jen na vás.

Nakonec můžete dozdobit třeba kořením - pepřem, novým kořením, co dům dá, a nechte uschnout na topení.

Že si takto podobně hráli i někteří malíři, můžete vidět u Jeana Dubuffeta (1901-1985). Ten nepoužíval mouku, ale velmi husté barvy, do kterých přidával třeba písek.




Tak a tady máte moje pokusy.



Pro ty, co se bojí lektvarů a že se moc umažou - můžete nějaké strašidlo jen nakreslit či namalovat.

Už se moc těším, co všechno vymyslíte.

A pro ty, co jim nevadí rozvleklý videonávod. Kdyžtak prosím urychlujte. 

1. část

2.část

Žádné komentáře:

Okomentovat