pondělí 5. října 2020

PONDĚLÍ A - PORTRÉT

Krásný den všem!
Minulou hodinu jste všichni dostali domácí úkol, měli jste si vybrat někoho zajímavého, koho byste rádi nakreslili. Bohužel se dnes ve škole neuvidíme, a tak kreslení portrétu bude pouze vaše samostatná práce. Pokud byste potřebovali poradit, napište mi přes WhatsApp nebo mailem, popřípadě zatelefonujte!
Pracujte tužkou a využijte všechny její možnosti. Formát A4, obyčejný kancelářský papír.
Podívejte se jak sám sebe nakreslil slavný německý umělec Albrecht Dürer (1471-1528) v roce1484 ve svých 13 letech.

Takto viděl a zobrazil svou matku.


Albrecht Dürer byl význačným portrétistou a rád maloval i autoportréty (tedy sám sebe). Jednoduchá, tužková nebo uhlová kresba byla v této době pouze přípravným nebo studijním materiálem pro pozdější malby. Tady máte jeho dva nejslavnější autoportréty.



Nizozemský umělec Rembrandt van Rijn (1606-1669) byl také mistrem portrétů a často kreslil i sám sebe, studoval různé výrazy tváře, používal lineární kresbu a využíval šrafury.




Momentálně je v Praze velká výstava věnovaná právě Rembrandtovi.
Výstava Národní galerie Praha - Rembrandt: Portrét člověka

A ještě nesmím zapomenout na Vincenta van Gogha, svým typickým a nezaměnitelným rukopisem portrétoval nejen, ale především sebe.




Všimněte si typického goghovského čárkovaného rukopisu.



Nakonec zkuste nakreslit portrét (ten váš) pomocí instantní kávy. Tady máte odkaz na krátké video s Rembrandtovým portrétem.
Moc se těším na všechny vaše portréty, ať se daří!
Výsledné obrázky prosím foťte na dobře osvětleném místě, nejlépe za denního světla a pošlete mi je nejlépe přes WhatsApp - moje telefonní číslo je 736 653 859.
Popřípadě mailem linhartova@zusteplice.cz












Žádné komentáře:

Okomentovat