pondělí 12. října 2020

PONDĚLÍ A - POKLADY Z HLOUBI ZEMĚ

 Definice minerálu neboli nerostu je trochu složitější, pro zjednodušení se jedná o přírodní látku, která vzniká přírodními geologickými procesy. Mohou vzniknout krystalizací chladnoucího magmatu (lávy). Rodí se v hloubce země, kde je horko a velký tlak.

Pro ty zvídavé tu máte odkaz na wikipedii - minerál

Mezi minerály patří také drahokamy a polodrahokamy, kterých si ceníme pro jejich krásu. Ta je někdy patrná hned, jindy vynikne třeba při vybroušení nebo vyleštění kamene. Tanzanit, křišťál, fluorid (kazivec), diamant, smaragd a spousta dalších.

Zkuste je dnes vynést na zemský povrch a nakreslit je nebo namalovat. Vyberte si nějaký pro vás výtvarně i jinak zajímavý nerost, nebo se jím nechte inspirovat pro vlastní kresbu nebo malbu. Využijte tvarů krystalizace, barevných odstínů jednotlivých plošek. Můžete se pokusit o věrnou nápodobu, nebo se jen inspirujte.







Pro inspiraci tu máte několik autorů, kteří se drahokamy inspirovali.

Kurt Pio

Abigail Kramer



František Kupka se sice krystaly s největší pravděpodobností neinspiroval, ale mě jeho obrazy právě krystaly připomínají.
František Kupka - Tvar modré, 1913

František Kupka - Tvar modré, 1924

František Kupka - Čáry, plochy, hloubka III, 1913-23


Drahé kameny a polodrahokamy se v umění používaly už od pradávna, na výrobu šperků, zdobení architektury, ale dokonce i k výrobě samotných barev. Slavný lapis lazuli (modrý kámen) sloužil k výrobě krásné modré barvy. Pokřivením jeho jména (lazuli - modrý) vznikl i název barvy - azurová.


Kaple svatého Kříže na Karlštejně a Svatováclavská kaple v chrámu sv. Víta jsou vyzdobeny obložením leštěnými polodrahokamy.


Žádné komentáře:

Okomentovat