pátek 13. listopadu 2020

ESTETIKA - SVATÝ MARTIN

 VIDEONÁVOD

Ve středu 11. 11. byl svátek svatého Martina. 

Kdopak to vlastně ten svatý Martin byl? Nejdříve úplně obyčejný kluk, který se stal vojákem, protože i jeho tatínek byl římským vojákem. Jednou, když se vracel do města, tak uviděl před branami chudáka žebráka a tak se s ním rozdělil o plášť, protože nic jiného neměl. Plášť rozsekl svým mečem. A protože chtěl stále lidem pomáhat, přestal být vojákem a stal se knězem. Když ho chtěli povýšit na biskupa, ze skromnosti se schoval mezi husy, ale ty ho svým kejháním prozradily. A tak, od té doby, se vždy na svatého Martina pečou husy, to mají za trest. 

A protože Martin je spojený se svým bílým koněm, a svátek má v době, kdy k nám přichází zima, tak se s jeho jménem pojí i spousta pranostik.

Svatý Martin přijíždí na bílém koni a jiné.

Nakreslete mi takového Martina na bílém koni, který nám přináší zimu. 

Kdo zvládne koně, nakreslí si ho klidně sám, kdo bude chtít, může použít proužky papíru.


Na koníčka budeme potřebovat papír A5.




Zamračená obloha plná buclatých mraků, ze kterých se sype sníh.


HUDEBNÍ A POHYBOVÉ ČINNOSTI

Milé děti, 

O svatém Martinu se říká, že přijíždí na bílém koni. Mys se tím, že se v období okolo svatého Martina objevují první sněhové vločky. A se sněhovými vločkami se také náležitě ochladí. A to je ten pravý čas pro kamna. Nebo pec, ve které se pořádně zatopí, abychom se mohli ohřát. A to byl velký problém, kdyby se nám pec rozbila... Zpívá se o tom v následující písničce, kterou nejspíš dobře znáte. Přikládáme noty spolu s textem. 




Paní učitelka Jiřina vám ji zase nahrála (schválně, na jaký hudební nástroj?), takže si ji můžete spolu s ní zazpívat. 

 



A představte si, na stejnou melodii se zpívá i písnička o svatém Martinovi. To jsou ale náhody! 

 

Martin jede, Martin jede, 

 má bílého koníka, 

 koník cválá Martin mává  

a k nám rychle pospíchá. 

  

Těšíme se na Martina,  

jeho svátek slavíme,  

brzy už tu bude zima   

to přece všichni víme 

 

Jak se písničku naučit, to už víte. Hezky si ji vytleskejte a několikrát zopakujte. A teď je čas si hudbu ještě jednou pustit a písničku si zazpívat. 

Když jede koník, krásně pravidelně kluše. Také vy si to můžete vyzkoušet. Nejprve na místě, s rukama v bok zvedámvysoko kolena, přeskakujeme při tom z nohy na nohu. Když to zvládnete, připravte si ruce před sebe, přitáhněte lokty k tělu, jako když držíte opratě a vyjeďte do prostoru.  Můžete projet kuchyní nebo předsíní, podle toho, kde máte dost volného místaCestou můžete přidat přeskočení přes překážku. Možná tam bude práh 😊Využijte hudební nahrávku a budete-li mít chuť, zpívejte si při pohybu. 

A až se unavíte, poproste maminku nebo tatínka, aby vám vytiskl notičky naší písničky. Minulý týden vám paní učitelka Jiřina poslala obrázky, abyste viděly, jak vypadá notová osnova a také návod, jak se píše houslový klíč. Doufáme, že jste si to vyzkoušely.  

Až budete mít notičky před sebou, prohlédněte si, jak vypadá písnička zapsaná v notové osnově. Krásných pět linek, na začátku řádku odemknutých houslovým klíčem. (Jestlipak jsou ty vaše klíče také tak krásné, jako ten v písničce?) A v notové osnově notičky, posazené na linkách nebo v mezerách mezi linkami. Vypadají jako černé pecičky a sedí v notové osnově tak, že dole jsou noty hluboké a nahoře noty vysoké. Vezměte si barevnou pastelku a zakroužkujte nejvyšší notičky (nebo notičku). Takhle vybarvené notičky nám potom můžete poslat. A třeba i fotku nebo video z toho, jak tančíte koníka. Budeme se na to těšit. 

Vaše Jiřina a Renata 

Žádné komentáře:

Okomentovat