pondělí 9. listopadu 2020

PONDĚLÍ B - RUCE

Ruka, zdá se úplně obyčejná, ale bez rukou bychom se těžko obešli. Naše ruce jsou šikovné, dokážeme s nimi divy, třeba kreslit ruce.

Dnes budete mít na první pohled jednoduchý, ale hned na druhý, složitý úkol. Vezměte si papír, tužku a nakreslete svoji ruku, samozřejmě tu druhou, ne tu, co s ní kreslíte. Pečlivě se dívejte na všechny detaily, prsty nejsou gumové hadičky a nemůžeme je ohnout, kde se nám zlíbí. Jednotlivé kostičky jsou pospojovány klouby a ty se ohýbají. Nezapomeňte na žádný prstík, ale kreslete jen to, co vidíte.

Tak a máte jeden úkol splněný, ten nejtěžší. Ono totiž správně nakreslit ruku je opravdu složité a cvičit kresbu rukou museli i velcí umělci, jako třeba i slavný Leonardo da Vinci, který namaloval slavnou Monu Lisu. Ten dokonce ruku studoval i anatomicky - kosti, šlachy a svaly.

Albrecht Dürer, 1506

Albrecht Dürer

Leonardo da Vinci - Studie rukou, 1490

Leonardo da Vinci - Anatomie ruky

A teď si budeme trochu hrát. Určitě jste už zkoušeli stínové divadlo, kde místo loutek sloužily ruce. Teď na podzim už máme brzy tmu a tak vám postačí třeba malá lampička a můžete začít. Zkuste ze svých rukou vytvořit zajímavý tvar, který vám bude něco připomínat. Můžete zapojit i sourozence nebo rodiče.

Výsledný tvar vyfotografujte nebo obkreslete na papír a dokreslete. Můžete také kreslit v počítači, na tabletu nebo v telefonu.

Tak a tady máte moji ruku, ať se vám daří!










Žádné komentáře:

Okomentovat