pátek 6. listopadu 2020

PÁTEK PEV - DUHA

Posílám také odkaz na videonávod - 

                                   

Dnes krásně svítí sluníčko, proč toho tedy nevyužít. Víte, co vlastně slunce je? Slunce je hvězda, podobná těm, co vidíme v noci, ale je k nám nejblíže, takže ho vidíme velké. Hvězdy jsou vlastně takové ohnivé koule, které svítí a hřejí. Tak i to naše Slunce nám dává světlo a teplo a bez něj by na Zemi nebyl žádný život.

Ale jakou barvu vlastně má? Ono se to trochu mění, jiné je ráno, jiné v poledne a znovu jiné při západu. Vědci ho nazývají žlutým trpaslíkem. (Jiné hvězdy mohou být i červenými nebo bílými trpaslíky.) My slunce vidíme asi žlutobílé až oranžové, ale světlo z něj nám připadá bílé. Ale je opravdu bílé? Když si uděláme pokus a světlo nám projde skrz vodní kapky nebo sklo, může nám vzniknout duha. Tu jste už určitě na obloze viděli. Ono se totiž to bílé světlo rozlomí, rozdělí na všechny barvy duhy. Určitě je dokážete správně pojmenovat.

červená
oranžová
žlutá
zelená
světle modrá
tmavě modrá
fialová

Dnes budete mít za úkol nakreslit nebo namalovat duhový obrázek. Může to být duha na obloze, duhová víla. Duha se také může stát mostem mezi nebem a zemí, mohou po ní kráčet různé fantastické bytosti z nebe, tak si to dříve lidé představovali. Lidem také často vrtalo hlavou, kde ta duha vlastně začíná a kde končí. V Irsku dokonce věřili, že na konci duhy je schovaný hrnec plný zlata. A úplně neuvěřitelné je, že někde si mysleli, že duha je nějaký strašlivý démon a schovávali před ní děti, aby ani kousek duhy nezahlédly. To my víme, že se duhy bát nemusíme, naopak je štěstí, když ji zahlédneme.

Pro inspiraci tu máte jednoho ilustrátora, kterého určitě znáte - Stanislava Holého, který si s barvami duhy i s duhou samotnou moc rád hrál. A všimněte si, že ji má pokaždé správně.






Najdete na těchto krásných prosluněných ilustracích Josefa Palečka i duhu?



 Podívejte se na video Proč je duha barevná

A tady máte ještě něco z hudby a tance.

Milé děti, 

 

Dnes jste se zabývali duhou a my na vaši výtvarnou práci navážeme. Nejprve vám posíláme pohádku, tak se hezky usaďte a podívejte se na ni: 

Bambulín a Berunka: Duha 

Bambulínovi se na duhové skluzavce moc líbilo. Vám by se tam asi také líbilo 😊, ale vy k tomu máte ještě malý úkol.  

Pamatujete, jak jsme si povídali o zvucích? Hudebních a nehudebních? A o hudebním zvuku zvaném TÓN? Také jsme si povídali, že TÓN může mít různou výšku. Může být vysoko (jako Bambulín nahoře na skluzavce), může být nízko (jako Bambulín, když sjede duhu) a také může být uprostřed. Když jsme si to vyprávěli, ukazovali jste, jak jste vysoko na špičkách, jak jste hluboko ve dřepu, a nebo, jak si jen tak přirozeně chodíte.  

Dnes bychom rády, abyste si to zopakovali a poprosily maminku nebo tatínka, aby vám pomohli. Vyberte tři hudební nástroje (umíte jich už spoustu) a zařaďte je – to je nástroj, který hraje vysoko, tenhle hraje nízko a tenhle někde uprostřed. Samozřejmě, že spousta nástrojů umí hrát bohatou škálu tónů od shora až dolů - třeba klavír, ale jsou hudební nástroje, které hrají převážně vysoké tóny a nástroje, které hrají nízké tóny. Vyberte je a napište si je. 

Duha sahá od země až vysoko na nebe. Tak si vyzkoušejte, jak se umíte vysoko natáhnout, abyste na ni dohly.  

Duha má také krásný tvar, tvar oblouku. Posaďte se do tureckého sedu a nakreslete ji jednou rukou - ze strany, přes hlavu a zase zpátkyMějte u toho ruku dlouhou a protaženou, abyste namalovaly co největší oblouk. Duha je také veliká. Vyzkoušejte si to i druhou rukou (musíme mít obě ruce stejně šikovné 😊). Teď zkuste natáhnout dlouhé nohy před sebe. Opřete se o předloktí a nakreslete tvar duhy také nohou – jednou i druhou oběma směry. Potom to zkuste oběma nohama zároveň. Áááá … to je těžké. Musíte zapojit bříško a jeho svaly 😊 

Tak a teď přidáme ještě jednu písničku - můžete si na ni poskočit, zopakovat krásné oblouky duhy, můžete si zatančit s dětmi ve videu, anebo si vytvořit svoji vlastní ”duhovou” fantazii 😀. 

Duha

Mějte se krásně 

Vaše 

Renata a Jiřina 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat