pondělí 2. listopadu 2020

PONDĚLÍ B + ÚTERÝ B - DUHA

 V posledním čase se mi zdá, že je poněkud nestálé počasí, tak trochu aprílové, i když není jaro, ale podzim. Už několikrát se mi stalo, že jsem šla na procházku se psem, svítilo krásně sluníčko a najednou se počasí změnilo a začalo pršet. Někdy se zatáhlo, ale několikrát zůstalo slunce svítit a zároveň pršelo a dokonce se objevila krásná duha. A víte, jak taková duha vlastně vzniká?


Podívejte se na video Proč je duha barevná

Dnes už to tedy díky vědě víme. Bílé sluneční světlo prochází skrz dešťové kapičky a ty ho rozkládají na barvy duhy. My z výtvarky známe míchání barev a víme, že když všechny barvy smícháme dohromady vznikne nám ? ...... hnědá.

Ale s barvami světla je to jinak. Tam, kdybychom měli lampičky s různými barvami a svítili s nimi na jedno místo, vznikne nám ? ...... bílé světlo


Ale dříve tohle lidé nevěděli. Co si tedy asi mohli myslet, když na obloze duhu uviděli?

Každý národ to měl trochu jinak.

V severské mytologii tvořila duha most mezi nebem (Ásgardem) a zemí, takzvaný Bifröst. Po něm chodil třeba Thor se svým bratrem Lokim.

V řeckých bájích duhu představuje bohyně Iris, která měla duhové šaty a jako posel bohů létala se zlatými křídly. Duha pro ní představovala cestu a nosila štěstí.

V Indii zase věřili, že duha je nebeský luk, kterým střílí blesky Indra, bůh hromu a války a zabíjí jimi démonického hada.

V Irsku si mysleli, že na konci duhy je hrnec plný zlata, který hlídá leprikón (skřítek)

Ale někde věřili, že vidět duhu je něco strašného, představovala démona, který jí děti a tak je schovávali, aby ji neviděly.

Často si mysleli, že duha je had, který třeba nasává vodu a plive ji jako déšť.

A já se těším na vaši duhu, co vymyslíte, že bude představovat. Bude to duhová víla, nebo něco jiného? Nechám se překvapit. A zkuste se naučit, jak jdou barvy duhy po sobě.

Pro inspiraci tu máte jednoho ilustrátora, kterého určitě znáte - Stanislava Holého, který si s barvami duhy i s duhou samotnou moc rád hrál. A všimněte si, že ji má pokaždé správně.










Žádné komentáře:

Okomentovat