pondělí 2. listopadu 2020

PONDĚLÍ A - LETOUNI

 Na první pohled by se mohlo zdát, že dnes budeme kreslit nějaké letadlo, ale ti, co se trochu vyznají v biologii, už vědí, že dnešním tématem budou zvířata z řádu letounů. Jsou to savci, kterým se přední končetiny vyvinuly v křídla, a jsou schopni aktivního letu. V noci či za šera při lovu se neorientují pomocí zraku, ale využívají takzvanou echolokaci.

Mezi letouny patří kaloňovití, netopýři, listonosovití, vrápencovití, megadermovití, netopýrkovití a tadaridovití. Na světě je přes 1000 druhů letounů, společná pro ně jsou blanitá křídla.


Zkuste si sami "zagooglit" a najít si nějakého pro vás zajímavého letouna. Všichni jsou úžasní, roztomilí kaloni s velkýma očima, listonosi a jiní s bizardními čumáky a úžasnýma ušima. Pozorujte detaily, stavbu těla, křídel.






Pro ty, co rádi kreslí podle skutečnosti, můžete nakreslit či namalovat jakéhokoliv letouna.

Pro ty, co si rádi vymýšlejí a mají velkou fantazii, zkuste vymyslet nějakého fantastického letouna. Jako inspiraci tu máte úžasné ilustrace Vladimira Stankovice, který vychází z existujících zvířat, ale vymýšlí si vlastní. Ilustrace pojímá tak trochu jako vědecké, ale jsou fantastické.


Vladimir Stankovic

Vladimir Stankovic

Tady máte odkaz na stránky tohoto ilustrátora, který žije a tvoří v Austrálii, a nechte se inspirovat.

https://vladillus.com/projects


Žádné komentáře:

Okomentovat