pondělí 9. listopadu 2020

ÚTERÝ B - ČARODĚJŮV MAZLÍČEK

Žil byl jednou jeden čaroděj a ten byl velmi smutný, protože žil stále sám. Strašně si přál mít nějakého domácího mazlíčka, kamaráda, aby si s ním mohl povídat, a pak by se necítil tak osaměle. Řeknete si asi, že si mohl pořídit nějakou kočku nebo třeba hada či havrana, ty často kouzelníci mívají, ale tenhle náš čaroděj žil na vysoké hoře, daleko od všech lidí, a protože už byl velmi starý, bál se svoje sídlo opustit. Určitě vás napadá další možnost jak si mohl pořídit zvířátko, měl si ho přece vykouzlit, je to přece čaroděj. A máme tu další problém. Náš čaroděj totiž nic živého neuměl stvořit, ale uměl jednu speciální věc, oživovat věci, ale protože byl příliš starý a už slabý, každý den mohl vyčarovat pouze několik částí budoucího zvířátka. 

První den nejprve vyčaroval dvě velké oči, aby zvířátko dobře vidělo i v noci. Pak vyčaroval čumák, zvířecí nos, aby mohlo řádně dýchat a třeba i funět, a nakonec pusu, aby mohlo baštit a vydávat zvuky.

Druhý den přišla na řadu hlava a uši, aby dobře slyšelo.

Třetí den zvířátku vyčaroval nohy, říkal si, že nejlepší počet bude čtyři, je to ani moc, ani málo.

Čtvrtý a poslední den vyčaroval tělo a ocásek, aby mohlo vrtěním vítat svého pána.

Pak si odpočinul a pátý den ho čekala nejtěžší práce. Z vyčarovaných dílů sestavil zvířátko a nakonec pronesl kouzelné zaklínadlo "vivamus animalis", které ho probudilo k životu.

A tak se zrodilo kouzelné zvířátko, které čaroději dělalo společnost. 

A my dneska čaroději trochu pomůžeme, protože už dlouho žádné zvíře neviděl.

K práci dnes budeme  potřebovat dva papíry A4, fixy nebo pastelky a nůžky.


PAPÍR PŘELOŽÍME NAPŮL

A JEŠTE JEDNOU NAPŮL

MÁME 4 OKÉNKA

ROZSTŘIHNEME

Každý obdélníček bude představovat jeden den. Do malého obdélníčku se nám musí vejít všechno, co čaroděj v ten den stvořil, ale moc místa by nám nemělo zbýt, abychom materiálem neplýtvali.

DO PRVNÍHO OČI, ČUMÁČEK A PUSU




DO DRUHÉHO HLAVU A UŠI
DO TŘETÍHO ČTYŘI NOHY
DO ČTVRTÉHO TĚLO A OCAS

VŠE VYSTŘIHNEME A SLOŽÍME ZVÍŘÁTKO

Tak, a máme kouzelnické zvířátko, a aby tomu vašemu nebylo smutno, nakreslete mu i jeho páníčka, čaroděje, třeba i jeho obydlí na vysoké hoře.

Tady má náš čaroděj a vy pro inspiraci krásná zvířátka, která vykouzlil malíř Einar Turkovski. Já bych řekla, že to je také takový kouzelník, ale místo kouzelné hůlky má tužku.




Žádné komentáře:

Okomentovat