pátek 6. listopadu 2020

PÁTEK A - SLUNCE

Dnes se inspirujeme krásným slunečným počasím, nakreslete nebo namalujte prosluněný obrázek. Může to být jen slunce, nebo krajina, sluneční bůh, víla, co vás napadne. Velikost a techniku nechám na vás, ale předpokládám, že Slunce bez barvy by nebylo Slunce.
Moc se těším na všechny vaše prosluněné obrázky.
Slunce je naše nejbližší hvězda, která Zemi zásobuje teplem a světlem. Je to koule žhavého plazmatu. 


Slunce bylo lidmi uctíváno už od pradávna, bez slunce by život neexistoval. Skoro každá civilizace měla nějakého slunečního boha. Asi nejznámější je sluneční kult starověkého Egypta (bůh Re, Aton, Hor), ale určitě jste slyšeli i jména jako Hélios nebo Apollón (Řecko), nebo Sol (severská bohyně Slunce).
Slunce je takzvaný žlutý trpaslík. Jeho světlo vidíme jako bílé, ale už víte, že obsahuje všechny barvy spektra. Ty můžeme pozorovat, když se sluneční světlo lomí přes skleněný krystal, nebo třeba přes vodní kapky, a vznikne duha.

Stejně jako my rádi obdivujeme Slunce, jeho východ či západ, tak jím byli okouzleni i malíři. Anglický malíř William Turner byl přímo fascinován slunečním světlem a velmi často jakoby světlem maloval. Pozoroval západy a východy slunce, průnik slunečních paprsků skrz mlhu nebo kouř. Nejkrásnější jsou jeho akvarely, které maloval lehce, rychle, jako náčrty pro zaznamenání atmosféry jedinečného okamžiku.

William Turner - Východ slunce s mořskými příšerami, 1845

William Turner - Západ slunce nad pobřežím Margate, 1840
                                       
Tento obraz Clauda Moneta - Imprese, východ slunce, se svým názvem stal zakladatelem uměleckého směru - impresionismu.                                   
Claude Monet - Imprese, východ slunce, 1872

Claude Monet - Westminsterský palác, 1903

Robert Delaunay - Slunce a Měsíc, 1912/31

Robert Delaunay - Slunce, věž, letadlo, 1913

František Kupka - Autoportrét, 1907

František Kupka - Kosmické jaro - Stvoření, 1919/20

Krásné, sluníčkem prohřáté obrázky, maloval český ilustrátor Josef Paleček (*1932). Sálá z nich nejen slunce, ale i pohoda a láska.










Žádné komentáře:

Okomentovat