pondělí 23. listopadu 2020

PONDĚLÍ A + B - VLOČKY

Tak už máme po svatém Martinovi, který sníh sice nepřinesl a na horách už trochu nasněžilo, ale blíží se nám advent a vánoce, a tak si uděláme trochu zimní atmosféry.

Dnes se podíváme na sněhovou vločku. Jsou to úžasné, nádherné a pomíjivé krásky, které mizí po doteku nebo v našem dechu. 

Věděli jste, že každá vločka je unikátní a každá také jinak padá.

První fotografie sněhové vločky vznikla už v roce 1885 (Wilson Bentley), ale pojednání o sněhových vločkách napsal už německý astronom a matematik Johanes Kepler v roce 1611. V roce 1636 pak i francouzský fyzik René Descartes. Oba zjistili, že vločky mají tvar šestiúhelníku, mají nejčastěji šest ramen, ne úplně souměrných. Taková nejtypičtější vločka vzniká za bezvětří.

Ale známe několik typů sněhových vloček  - tady

Za teploty -2°C vznikají vločky trojúhelníkové.

Největší sněhová vločka měřila v průměru 38mm a byla pozorována v roce 1887 v americké Montaně.


A my si dnes trochu procvičíme práci se štětcem, pečlivost a trpělivost. Potřebovat budete vodovky, vodu a slabý štětec.
Budeme pracovat technikou akvarelu, která trpělivost přímo vyžaduje. Do mokrého podkladu - linky, můžeme zapouštět barvy. Barvy můžeme také vrstvit, ale vyžaduje to, aby nám spodní vrstva řádně zaschla. Proto dnes budeme pracovat na dvou papírech zároveň a využijeme topení na zasychání. Nejlépe se vám bude pracovat na čtvrtce, ale jde to i na obyčejném kancelářském papíře. Já jsem kreslila na něm.
Abychom měli vločky ve správném tvaru, můžeme si nejprve připravit různá kolečka - slabě, tužkou, pak už budeme pracovat bez předkreslení. Kreslíme špičkou štětce, vždy po vláknech.


1. Vločky, návrh na balicí papír.



2. Ledová, sněhová kráska.



V trpělivosti, křehkosti a jemnosti se můžete inspirovat u českého malíře Jana Híska.









Žádné komentáře:

Okomentovat