středa 25. listopadu 2020

ÚTERÝ B - PVV - NAD MĚSTEM

VIDEONÁVOD

Včera jsme se vydali na výpravu nočním městem.

Co budete k tvoření potřebovat:

papír nebo čtvrtku A3, dva obyčejné papíry A4, fixy nebo pastelky, nůžky, lepidlo, vodovky, štětec a vodu a voskovky nebo svíčku.

Nejprve si vezmeme velký formát papíru (na výšku) a voskovkami nebo obyčejnou svíčkou jej zaplníme hvězdami, které nám září nad hlavou. Hvězdy mohou být menší, větší, na obloze můžeme vidět i planety, komety. Na voskovky tlačíme, aby nám ve tmě hvězdy nezhasly.

A pak necháme přijít tmu, vodovkami, temnými barvami přetřeme celou plochu a tmou nám prosvítají malé i větší hvězdičky.


Necháme oblohu řádně uschnout.

Vezmeme si menší papír a budeme pracovat na šířku. My bydlíme ve městě nebo na vesnici, odkud se na hvězdy díváme. Tak si nakreslíme město. Domečky můžou být jednoduché, prosté, nebo krásně zdobené. Podívejte se, jaké krásné domy se zdobnými štíty mají ve Slavonicích a v Telči. Domy nakreslete těsně vedle sebe, jakoby stály v ulici.



A poznáte toto město? Ano jsou to Teplice


A tohle město určitě také znáte. Je to naše hlavní město Praha. Na prvním obrázku máte staré město, nad kterým ční Pražský hrad.


Ale v Praze nejsou jen staré budovy, ale i mrakodrapy, i když ne tak velké jako třeba v New Yorku.


Já jsem si nakreslila takové městečko.

Pak siluetu města vystřihněte a nalepte pod hvězdnou oblohu. Můžete také rozsvítit některá okýnka. Tam kde svítí modře asi sledují televizi.



A takto viděl hvězdnou noc nad městem známý malíř Vincent van Gogh. Na jeho obraze hvězdy přímo víří a obloha jakoby tekla, jako řeka.


A jistě jste si všimli, že nám zbývá ještě jeden papír. Tak nad město přidejte nějaký létající dopravní prostředek. Co to všechno může být? Letadlo, vzducholoď, balón a třeba sami přijdete na další.
Podívejte se na obrázky, které vznikly na včerejší online hodině. Sešli se tam samí kluci a všem se to náramně povedlo.








Žádné komentáře:

Okomentovat